• 1398/09/03
  • - تعداد بازدید: 148
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

عنوان طرح: بررسی وابستگی به مواد در بیماران سوختگی بستری در بیمارستان امیرالمومنین شیراز در سال 1396

عنوان طرح: بررسی وابستگی به مواد در بیماران سوختگی بستری در بیمارستان امیرالمومنین شیراز در سال 1396

 

Title: evaluation of burn patients with drug dependency in amir-almomenin hosp shiraz,1396

مجریان/  همکاران:

نوع همکاری

پست الکترونیکی

نام خانوادگی

نام

مجری اصلی

 

حقوقی

دکترمحمد علی

مجری دوم

 

 

 

دانشجو

 

مرزبان

محمدرضا

 

ü       چکیده:

 سوختگی از جمله تروماهای شایع در کشورهای درحال توسعه به خصوص ایران است که ویرانی جسمی و ذهنی ایجاد می کند. کلید پیشگیری و سیاستگزاری در حوزه سلامت مطالعاتی است که به اتیولوژی فرایندها می پردازد.از آنجا که اعتیاد به انواع مخدر نیز از مسایل امروز جامعه ماست، در این پژوهش بیماران سوختگی از نظر شیوع اعتیاد به انواع مواد مخدر بررسی می شوند. تمامی بیماران بستری در سال 1396 در این پژوهش جامعه هدف هستند و شیوع اعتیاد به طور کلی و تفکیک شده بررسی خواهد شد.

ü       بیان مساله:

آسیب های سوختگی جزو تروماهای تهدید کننده ی حیات به شمار می روند که به خصوص در کشورهای در حال توسعه موربیدیتی و مورتالیتی بالایی نیز دارند.(,21) سوختگی نه تنها باعث صدمات جسمی می شود،بلکه آثار اقتصادی و روحی روانی جدی و اثرات سوماتیک طولانی مدت نیز دارد.(3,4,5) سوختگی از لحاظ اقتصادی نیز جزو درمان های گران قیمت حساب می شود(6) چون به طولانی مدت ترین بستری ها نیاز دارد.(7) برای مثال در کشور آمریکا در سال 2000 بابت بیماران سوختگی حدود 211میلیون دلار هزینه شده است و یا در کشور نروژ در سال 2007 حذود 10میلیون دلار صرف بیماران سوختگی شده است(8)

سوختگی عوامل خطر متعددی دارد که علیرغم پیشرفت هایی که در مراقبت از بیماران آن به وجود آمده است همچنان موربیدیتی و مورتالیتی بالایی دارد.(9,10) طبق آمار رسمی سازمان بهداشت جهانی سالانه صد و هشتادهزار فوت ناشی از سوختگی در جهان رخ می دهد و در کشور هند سالانه یک میلیون نفر با انواع سوختگی مواجه می شوند.(8)

پیامدهای سنگین ناشی از سوختگی محققان را تشویق به تحقیق درباره ی اپیدمیولوژی سوختگی می کند.(11,12) همچنین رویکرد به پیشگیری از سوختگی نیز باید با شناخت از عوامل خطرو الگوی آسیب باشد.(13)

مصرف مواد از جمله مخدرهایی مثل تریاک،هرویین ،شیره،مورفین،ترامادول یا محرک هایی مثل شیشه ،آمفتامین ،کراک و کوکایین یا هالوسینوژن هایی مثل ال اس دی،اکستازی و یا حتی کانابیس به طور کلی از جمله علل خطر در زندگی به حساب می آیند که مطالعات کمی نیز به ارتباظ آنها با سوختگی پرداخته است.(14). وابستگی به مواد در ایران در بیماران سوختگی به طور جدی دیده می شود.(15) به نظر می رسد در سال 2014 حدود 3میلیون وابسته به مواد در ایران وجود اشته است.(16) آمار نشان می دهد میزان وابستگی به مواد در بیماران سوختگی در ایران چیزی بین 10 تا 30 درصد است که این مقدار در آمریکا 3.3 درصد است(14,16) که این نشان می دهد که اعتیاد دربیماران سوختگی از معضلات کشور به حساب می آید. گاهی اشاره شده که ارتباطی بین سوختگی و اعتیاد وجودندارد(17) هرچند مصرف مواد و الکل با کاهش قدرت قضاوت فرد،میتوند به عنوان یک ریسک فاکتور مستقل برای آتش سوزی و سوختگی به حساب آید.(18)

به طور کلی گفته می شود موربیدیتی میزان بستری در بیماران الکلی و وابسته به مواد بیشتر است و تعداد این بیماران نیز رو به افزایش است.(19)

با توجه به این اختلاف نظرها و شیوع بالای سوختگی در کشور، برآن شدیم تا مطالعه ای بر روی بیماران سوختگی و ارتباط آن با اعتیاد انجام دهیم.

 

 بررسی متون:

1-دکتر معتمدشریعتی و همکاران در سال 2015 در یک مطالعه کوهورت آینده نگر که بر روی مورتالیتی2گروه همسان شده ی(از نظر سن و جنس و سطح و عمق سوختگی ) 152 نفری از بیماران سوختگی وابسته به مواد و بیماران سوختگی غیر وابسته به مواد در مشهد انجام دادند، نشان دادند که مورتالیتی در گروه وابسته به مواد کمتر است و اعتیاد یک فاکتور علیه مورتالیتی است. همچنین در این مطالعه موربیدیتی نیز تفاوت چندانی بین 2گروه نداشت.(20)

2-دکتر زایاکووا و همکاران از بلغارستان یک آنالیز اپیدمیولوژیک بر روی بیماران سوختگی شرق بلغارستان درسال 2013 منتشر کردند. در این مطالعه گذشته نگر بیماران سوختگی به 2گروه در سالهای 2002-2006 و 2007-2011 تقسیم شدند و آنالیزی در مورد اطلاعات دموگرافیک بیماران،اتیولوژی ،محل وقوع و مدت بستری انجام دادند. در گروه اول 926 بیمار و در گروه دوم 1701 بیمار قرار داشتند. این مطالعه اگرچه به طور مستقیم به اعتیاد نپرداخت ولی نشان میداد عوامل اجتماعی نظیر فقر، کمبود آموزش و محل زندگی در بروز سوخگی موثر است. همچنین بر اینکه سوختگی از معضلات جدی آن کشور در حال توسعه است تاکید می کند.(21)

3-مطالعه ای به همت دکتر صالحی و همکاران در تهران در سال 2012 بر روی 203 بیمار سوختگی بالای 12 سال بستری در بیمارستان مطهری تهران انجام شد. در این مطالعه که 33 درصد بیماران مصرف کننده و 67درصد غیر مصرف کننده بودند، نشان داده شد که میانگین سن و سطح سوختگی و طول مدت بستری در بیماران گروه مصرف کننده مواد مخدر بیشتر بوده است. (22)

4- در مطالعه ای دکتر مقصودی و همکاران در تبریز در سالهای 2004تا 2008 حدود 3470 بیمار سوختگی را از لحاظ اعتیاد به مواد مخدر و محرک و هالوسینوژن و الکل با شرح حال و تست های اسکرینینگ بررسی کردند.در این مطالعه 330 نفر وابسته به انواع مواد بودند که 290 نفر از این تعداد مرد بودند. بیشترین علت سوختگی (79.1 درصد) شعله بود،مقدار سوختگی و طول مدت بستری نیز در بیماران وابسته به مواد بیشتر بوده است. افراد معتاد به طور میانگین 23 روز و افراد غیرمعتاد حدود 12 روز بستری بوده اند.(23)

ü       فهرست منابع:

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبری : 14404
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید